Siis ihan jatkuvalla syötöllä, tuntuu että on aamu kerran toisensa jälkeen. Juuri kun oot mennyt nukkumaan niin taas se on... Vetäsin eilenkin päivällä parin tunnin unet, heräsin siihen kun eskari, syksyllä ekaluokkalainen siis, ryntäsi ovesta sisään hakemaan uikkareitaan. Oli lähdössä uimaan naapurin likkojen äidin kuskaamana. Mikähän hitto siinäkin on, että aina kun neitosen päästän, vaikka vain hetkeksi niille leikkimään, saan takaisin todella kiukkuisen lapsen?

Ja siihen ei vaikuta enää se, että onko neitonen tunnin pois kotoa vai annanko olla suunnilleen koko päivän. Niin järjetön kiukuttelu, rähinä, veljelle ärinä, vastaansanominen joka asiassa koko loppupäivän, että olen siitä jo neitosen kanssa puhunutkin useampaan kertaan. Siitä kuinka en hyväksy sitä, että kavereilta tullaan kiukkuisena kuin amppari kotiin, antanut ukaasinkin, että mikäli ei osata hyvillä mielin kotiutua niin kaverireissut loppuu vallan. Ja mikä hulluinta, tämä kiukkupussisyndrooma iskee vain näiltä kavereilta eli pois jääneiltä hoidokeilta palatessa.

Se ei iske silloin kun on ollut serkuillaan, eikä silloin, kun on ollut jollain muulla kaverilla, vain näiltä kahdelta kotiutuessa. Voi olla että teoriani on silkkaa hakuammuntaa, mutta olen itse päätellyt että jotenkin se juontaa siihen, että tavat on niin erit. Hoidokit saavat tehdä kokolailla oman päänsä mukaan kotona, siellä on äiti se, joka pomppii lasten tahdissa. Ja silloin kun ei pompi, niin siellä saa lapset suoltaa suustaan suunnilleen mitä tahtoo kiukuspäissään. Sanotaanko niin, että jos meidän murkku, ikä siis 15v, puhuisi minulle samoin kuin heidän vanhin lapsensa, ikä 14v, äidilleen, olisi tässä talossa jo aikaa sitten joko nahkaremmi viuhunut, tai kasvatusneuvolan ovea auottu ja kauan.

Minulle saa sanoa vastaan, mutta vastaansanomistapojakin on monia. Minulle ei huudeta paska-akkaa, eikä huoraa, eikä haistatella. Minäkään en haistattele lapsilleni, enkä nimittele heitä. Paitsi vatipäiksi, joka on tosin meillä hellittelynimi joka juontaa juurensa ajalta kun aloin odottamaan esikkoa. No, kuitenkin siis. Mikäli minun murkkuni käyttäytyisi näin, niin aivan varmaa olisi että minä en suinkaan lähettäisi häntä sukulaistensa kanssa viikoksi etelään (eikös se ole vähän kuin palkitsisi huonon käytöksen) vaan laittaisin hänet miettimään hyvin tarkkaan miten toiselle puhutaan ja miten muita kohtaan käyttäydytään.

Hyvänä esimerkkinä siitä, miten suhtaudun haistatteluun toisille, kerrottakoon muutaman päivän takainen episodi suoraan äidin vuoteen viereltä. Murkku ja kakkonen (13v) olivat saaneet hervottoman riidan aikaan jostain, mistä lie, kas kun selitykset tuppaa aina rönsyilemään sen verran omia latujaan ettei mukana pysy aina erkkikään. Murkku nojaili siis piironkiin sängyn jalkopäässä ja kakkonen viittilöi joka ilmansuuntaan sängyn vieressä ja selitti mitä, missä ja milloin. Äidin ehdoton määräys oli se siinä vaiheessa että murkku EI koske kakkoseen, ja kakkonen puolestaan EI vinoile toiselle. Tämäpä määräys, yhdistettynä murkun ilmeeseen, saikin jonkin minkä lie luolamiesreaktion kakkosessa heräämään.

Tässä kohtaa kannattaa herkkähipiäisten lukijoiden jättää muutama, tai ainakin seuraava rivi väliin. Kakkonen huusi siskolleen "painu sääkin siitä vittuun, senkin ämmä". Ja mikähän mahtoi mennä väärin? En ehtinyt kunnolla suutani avaamaan kun kakkonen lähti rymisemään alas. Taisi äidin kasvojen ilme olla liikaa toiselle. No palautettiinhan se, bumerangina suunnilleen yläkertaan takaisin. Pidin aika jämäkän puhuttelun pojalle. Kerroin kuinka en hyväksy, että käyttää kyseistä painumistoivetta kenellekään, sen enempää kuin loppuosan ämmittelyäkään.

Äidin lupaus kakkoselle "kerrankin kuulen sinun sanovan tai sanoneen vielä yhtäkin tyttöä ämmäksi, niin omalle takapuolella ei tarvitse hetkeen istua. Ja ihan yhtä vähän sille tarvii istua, mikäli tuota toivotusta käytät keneenkään". Se kertonee aika paljon siitä miten minä suhtaudun haistatteluun ja nimittelyyn. Kiukkuisena tulee sanottua rumasti, en väitä, mutta ämmät, huorat, vammaiset ja homot on meillä EHDOTTOMASTI kiellettyjä nimityksiä toisille.

Tulipa tästä pitkä sepustus. Taidan juoda kahvia välillä.