Kai tääkin jonkinlainen kriitikki sitten on, mutta sanon nyt, silläkin uhalla että joku vetää herneet nekkuun tästä. Nää blogijutut on ihania. Siis on aika montakin blogia joita luen päivittäin. Mutta sitten onkin se kritiikin paikka. Muutama tuolta lukulistalta on nyt tippumassa pois. Ihan vain siksi, että esimerkiksi blogi, jossa pitäjä esittelee blogin vauvanodotuksesta ja sen mukanaan tuomista tuntemuksista kertovaksi ja elämää raskauden ympärillä kuvaavaksi, onkin alkuinnon jälkeen muuttunut toistoksi.

Siis sikäli toistoksi että alun "tuntuu ihan siltä", "tein näin" ja "äitikin oli sitä mieltä"-jutut muuttuvatkin suoriksi kopioiksi liberon tai pampersin sivuilta. "Viikko 19, vauva on 18cm pitkä ja painaa 220g, sen iholle on kasvanut ohut lanugokarva" jne. Nämä tiedot saa kuka tahansa kaivettua simppelisti kunhan viitsii kuuklettaa esim sanan raskauskalenteri tai pampers. Väliin saattaa osua kerran kaksi kuussa kertomus siitä kuinka on ostanut vauvalle vaaleanpunaisen ammeen ja keltaiset sukat. Just.

Ei nyt millään pahalla näitäkään bloggaajia kohtaan, mutta uskallan väittää että suurin osa blogien lukijoista lukee niitä siksi, että saisi erilaisia näkemyksiä maailman ja elämän eri juttuihin. Etsiäkseen jotain, jota ei pampersin tai kelan sivulta löydä. Eli niitä aitoja tunteita ja sitä arkipäivän välillä suoranaisen paskamaistakin elämää. Kliinisen tiedon hakijoille on nimenomaan kuukletus oiva apu ja en usko että kovinkaan moni joka etsii ihan asiatietoa lähtee sitä blogeista hakemaan.

Käsityöblogi tai ruokablogi on taas ihan oma juttunsa, niiden esittelystä toivoisi ottavan oppia senkin odottajan joka pelkkää raskauskalenteria toistelee sivuillaan. Esittelyksi olisi voinut laittaa vaikkapa "sikiön kehitys viikko viikolta eri lähteistä poimittuna" aivan kuten käsityöblogeissakin lukee usein että "kaikenmaailman kudontakokeiluja joita olen keräillyt sieltä täältä". Ja tällä en tarkoita todellakaan sitä, etteikö vauvan kehityksestä olisi kiva lukea, blogeistakin, mutta harmittaa se silti että alunperin hauska blogi muuttuu pelkäksi neuvolan odottajan oppaaksi. Kun alunperin oli se ihminen josta luki ja jonka odotuksessa eli mukana, ja sitten se ihminen onkin ottanut ritolat.

Ohhoh. Olipa taas virkistävää kun pieni vittumainen kriitikko minussa heräsi. Tahdon siis sanoa, jos esittelet blogisi elämääsi ja tunteitasi käsittelevänä, niin tee se siellä sivuillasi. Jos taas blogi on silkkaa asiaa, joka on ok sekin, niin esitä se esittelyssäsi. Eipä tule turhaan availtua toisella nimellä pampersin sivuja...

Omat sivuni ainakin täyttyy nimenomaan tästä, vitutuksen, ilon ja jatkuvien pelkojen kaatamisesta.